Hormon Terapisi Ne Zaman Kullanılır?

Konu Başlıkları

Hormon terapisi şu durumlarda kullanılabilir:

* Eğer kanser ameliyat ya da radyasyon ya da iyileştirilemeyecek kadar fazla yayıldıysa ya da diğer nedenlerden dolayı bu tedaviler cevap vermiyorsa.
* Eğer kanser tedaviden, ameliyattan ya da radyasyon terapisinden sonra geri döndüyse.
* Eğer kanser sonrası hastalığın tekrar etme riski yüksekse radyasyon terapisine destek olarak (Gleason testine göre PSA seviyesi çok yüksekse ya da prostat dışında da kanser varsa)
* Radyasyon öncesi kanseri küçültmek ve tedaviyi daha etkili hale getirmek için

Hormon Terapisi Türleri

Prostat kanseri iyileştirmek için kullanılabilecek pek çok farklı hormon terapisi türü vardır.

Düşük Androjen Seviyesi Tedavileri
Orşiektomi (Testisin Ameliyat ile Alınması)

Her ne kadar bu da bir ameliyat olsa da bu tedavinin asıl amacı hormon üretimini durdurmaktır. Bu operasyonda cerrah androjen üretiminin yapıldığı organı yani testisleri alır. Böylece prostat kanserinin büyümesi durur ya da yavaşlar.

Bu ayakta takip edilen bir tedavi türüdür. Hormon terapisi yöntemleri arasındaki en ucuzu ve en basitidir. Ancak bazı diğer tedavi yöntemleri gibi kalıcı bir etkisi yoktur, ayrıca pek çok erkek testislerinin alınmasını istemez ya da kabul etmez.

Bu ameliyatı olan erkeklerden bazıları sonrasında nasıl görünecekleri ile ilgili de endişeler taşır. Eğer istenirse testis torbasına normal testisler gibi görünen yapay testisler konulabilir.

LHRH Agonisti

Ganodotropin salgılatıcı hormon agonisti (LHRRH Agonisti, LHRH analog veya GNRH Agonisti) testislerin salgıladığı testosteron hormonlarını azaltan bir tür ilaçtır. Bu ilaç tedavisi bazen kimyasal hadım ya da ilaçlı hadım olarak da adlandırılır çünkü bu ilaçlar aynı orşiektomide olduğu gibi androjen seviyesini düşürür.

Hormon Dirençli Prostat Kanseri Ne Demektir? Tıklayınız

Prostat Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.

Hızlı Randevu