Kompleks Böbrek Kanseri Robotik Cerrahi Süresini Etkiler mi?

Konu Başlıkları

Nefron-Koruyucu Tümör Eksizyonu (Parsiyel Nefrektomi)

Böbrek kanserinde

  • Tümörün çapı,
  • Tümörün böbrek içindeki yeri
  • Tümörün böbrek girişindeki ana damarlara yakınlığına göre, bazı derecelendirme tabloları kullanılmaktadır.

Bu derecelendirmelerde amaç risk durumuna göre böbrekteki tümörün cerrahi tedavisinde “sadece tümörü mü çıkartalım?” yoksa “bütün tümüyle böbreği mi alalım?” sorusuna cevap vermek içindir. Ayrıca kompleks böbrek tümörlerinde cerrahi sırasındaki komplikasyon risklerine göre bilgi sahibi olmamızı sağlar.

Bu risk sınıflamasında literatürde kullanılan derecelendirmeler:

  1. PADUA
  2. RENALnefrometri
  3. C-index
  4. ABC (arterial based complexity) skorlama

Prof. Dr. Tibet Erdoğru robotik cerrahi ile uyguladığı robotik nefron-koruyucu tümör cerrahisinde (parsiyel nefrektomi) RENAL nefrometri derecelendirme sistemini kullanmaktadır.

2017 yılında bu konuda yapılan karşılaştırmalı analizlerde ABC skorlamanın yetersiz olduğu, RENAL nefrometri ve PADUA derecelendirmenin risk açısından etkin bilgi verebildiği ileri sürülmüştür.

 

1 PUAN

2 PUAN

3 PUAN

R (radius)

Tümörün en geniş çapı (cm)

4 cm ya da daha küçük

5-6

7 cm ya da daha büyük

E (ekzofitik-endofitik)

>%50

<%50

Tamamen böbrek içinde

N (nearless)

İdrar toplama sistemine yakınlığı (mm)

> 7

4-7

< 4

A (anterior-posterior)

Ön yüzdemi?Arka yüzdemi?

   

L (location)

Tümüyle

üst ya da alt polde

Polar sınırı geçiyor

Tümörün %50den fazlası polar sınırı geçiyor. Hattakenarı orta hattı kesiyor

  • C-indeks derecelendirmesi ölçümdeki zorlukları nedeniyle çok pratik olarak kullanıma uygun  gözükmemektedir.

RENAL derecelendirmeye göre PUAN’ı 7 üzerinde olan böbrek tümörleri Kompleks böbrek kanseri kitleleri olarak kabul edilmektedir.

Bu videoda RENAL derecelendirmesi 10 olan hastamızda, sol böbreğin hem üst hemde arka yüzünde bulunması nedeniyle oldukça kompleks olarak düşünülen sol böbrek tümöründeki robotik cerrahi ile gerçekleştirilen nefron-koruyucu tümör eksizyonu (parsiyel yani kısmi nefrektomi) ameliyatı gösterilmektedir.  

Oldukça kompleks olması yanında, böbreğin arka üst yüzeyinde bulunan bu tümör robotik cerrahi ile oldukça kısa sürede (90 dakika), tümör cerrahi sınırları güvenli olacak nitelikte başarılı olarak çıkartılmıştır. 

Robotik cerrahinin avantajları ile kanser açısından güvenli şekilde çıkartılması yanında, hastamız ameliyat sonrasında ağrısız bir dönem geçirmiş ve iki gün sonra evine giderek, iyileşme sürecini kısa sürede tamalamıştır.

Deneyimli robotik cerrah ile kanser açısından cerrahi sınırda tümör kalma riski olmaksızın, kompleks böbrek tümörlerinde dahi, robotik cerrahi oldukça kısa sürede başarılı şekilde yapılabilmektedir.

Ameliyat sonrasında ortalama hastanede kalış süresi 1-2 gün olup, iyileşme de vücuda büyük kesi yapılmaması ve çok az kanama olması gibi avantajları sağlayan robotik cerrahi nedeniyle hızlı olmaktadır.

Videoyu oynat

Hızlı Randevu

Hızlı Randevu

Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.