Böbrekler kandan zararlı kimyasalları temizleme görevini üstlenir ve temizlediği sıvıyı mesaneye gönderir. Bu nedenle bazı kimyasalların mesane kanserine neden olduğu düşünülmektedir. Mesane kanseri riski oluşturan kimyasallar asit boyalar, plastik, deri, tekstil ve boya ürünleridir. Buna göre uygun tedavi uygulaması yapılır. Kanser tedavisinde kullanılan kanser karşıtı ilaçlardan biri olan siklofosfamid kullanımının da mesane kanseri riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Radyasyon tedavisi olan kişilerde kanser tedavisinde kullanılan materyaller de mesane kanserine neden olabilir. Kronik mesane iltihabı da risk nedenlerindendir. Eğer sürekli idrar yolları iltihabı (sistit) yaşarsanız veya uzun süre idrar sondası kullanırsanız bu da mesane içi hücreleri tahrip ederek mesane kanseri riskini arttıracaktır. Dünyanın bazı yerlerinde Skuamöz kanser hücresinin de bu iltihap sorunu ile bağlantılı olduğu ve bir parazit enfeksiyonu olan schistosomiasis’e neden olduğu düşünülmektedir.
Ailenizde kanser varsa bu da riski arttırır. Eğer ailenize mesane kanseri olan varsa bunu yaşama ihtimaliniz yüksektir. Özellikle de birincil akrabalar yani ebeveynler, çocuklar ya da kardeşler arasında bir kanser geçmişi benzerliği oluşur, bu da mesane kanseri riskini hiç kanser yaşamayan ailelere göre daha yüksek bir seviyeye taşır. Kalıtsal olarak polip içermeyen bağırsak kanseri geçmişi olanlarda da (Lynch sendromu da denir) idrar yolları kanseri, kolon, rahim, yumurtalık ve diğer organlarda kanser riski daha yüksektir.
Alınacak önlemler: Her ne kadar mesane kanserini kesin bir şekilde önlemek için herhangi bir yöntem olmasa da riski azaltmak mümkündür. Mesela, sigara içmemek önemlidir. Sigara içmezseniz kansere neden olacak materyallere de maruz kalmazsınız ve kimyasallar mesanenizde birikmez. Eğer sigara içmiyorsanız hiç kullanmayın. Eğer sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak için doktorunuzdan tavsiyeler alabilirsiniz.
Mesanedeki farklı hücreler kanserli hücre haline gelebilir. Mesane kanseri türünü belirleyen ise mesane kanserinin tam olarak nerede başladığıdır. Mesane kanseri türünün belirlenmesi ile uygulanacak en iyi tedavi yöntemi de bulunur. Mesane kanseri türleri arasında şunlar vardır:
Üroteliyal kanser yani transizyonel hücreli kanser mesanenin iç kısmındaki hatta meydana gelir. Üroteliyal hücreler mesaneye doğru genişler ve mesanenizin boşken dahi kasılmasına neden olur. Tümörler üreter ve üretranın içindeki aynı hücre hattında da oluşabilir. Üroteliyal kanser Amerika Birleşik Devletlerinde görülen en yaygın mesane kanseri türüdür.
Skuamöz hücreli kanser mesanenin kronik olarak rahatsız olmasıdır, mesela bu durum enfeksiyon ya da uzun süreli uriner sonda nedeniyle oluşabilir. Amerika Birleşik Devletlerinde bu kanser türü çok nadir görülür. Ancak dünyada parazit enfeksiyonların yaygın olduğu (sistozomyas) yerlerde mesane enfeksiyonları da yaygındır. Mesane beze uru kanseri de yine Amerika Birleşik Devletlerinde nadiren görülür. Bazı durumlarda kişi mesane kanser türlerinin birden fazlasını da yaşayabilir.
Mesane kanseri riskini arttıran faktörlerden biri de sigara içmektir. Sigara, pipo ya da puro kullanmak zararlı kimyasalların idrarla atılmasına neden olur. Sigara içtiğinizde bedenininiz dumandaki bu kimyasalları vücuttan atmak zorunda kalacaktır, bu nedenle kimyasallar idrarla atılır. Bu zararlı kimyasallar mesane hattına zarar verir ki bu da mesane kanseri riskini artırır.
Mesane kanseri riski yaşa bağlı da artar. Mesane kanseri her yaşta olabilir ama genelde 40 yaş altı insanlarda görülme oranı oldukça düşüktür. Beyaz tenlilerde de görülme oranı çoktur. Beyaz tenli insanlar diğer ırklardan çok daha yüksek bir mesane kanseri riskine sahiptir. Erkeklerde görülme oranı da yüksektir. Erkeklerde kadınlardan çok daha fazla mesane kanseri görülür. Ayrıca bazı kimyasallara maruz kalmak da mesane kanseri riskini arttırabilir.
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Mesane Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası